March 26, 2011

sorry, she cannot speak Chinese

Hello Mello smua...

Ni hao ma?....(jawab2) korang faham tak maksud dia...mesti faham kan...simple je perkataan tue...

Abaikan pasal maksud perkataan tu...hari ni aku nak share sikit pasal pengalaman aku jumpa dengan pelancong asing...baca betul2 pelancong asing bukan makhluk asing ok.....


hal ini berlaku pada hari jumaat lepas, ...masa perjalanan (jalan kaki je) balik ke opis...

tetiba ada orang cina (pelancong dari cina)


Pelancong: Excuse me,

Kawan aku: Yes, can I help U.

Pelancong: Bus station ...Town ( dia pon tak mahir sangat bahasa OM putih..)

Kawan aku: can U speak malay

Pelancong : no..Chienese




Kawan aku: dia pon borak2 dengan aku...tanya macam mana....aku ni blur sikit..(.OM putih tak pandai....belajar je b'tahun.... confident level nak cakap orang putih tak muncul2 lagi le... )




tiba2 je...masa kitaorang tengah fikirkan ayat




Pelancong : &&%##&*$#%%^&&*($ ( dia tanya soklan dalam bahasa cina kat aku)


















Aku: Hah (terlopong mulut2) ( muka aku ni macam orang cina ke,..pelik2)




Kawan aku:  Sorry, she cannot speak Chinese







Last2, Kawan aku tepon sorang akak ni, dia pandai speaking ni...so, selesai la masalah...






















*walaupun family aku ada sikit ada darah keturunan  cina...tapi kitaorang tak pandai cakap dalam bahasa cina (sikit je tahu, tu pon sebab belajar kat uitm).... ni first time, ada orang cakap cina dengan aku...kalau abang dengan adik tu...memang selalu la kena...pergi farmasi pon ada orang cakap cina dengan diorang...






*so sekarang ni....ni berangan2 mat jenit nak belajar bahasa cina....pastu nak naikan confident level untuk bercakap bahasa OM puith....heheheh












tata























2 comments:

Syida said...

haha...teringat time keje timbang sayur dulu. Ada cina ni nk speaking x tau, ckp melayu lg ler diorg x tau, tp mcm faham lah sebab dier tunjuk sayur tu nak timbang...sbb sayur tu jenis yg dah ader bar code, akak ckp jer 'pu yau' sbb benda mcm tu x pyh timbang. tp lepas tu dier tanyer entah aper benda entah, akak pon bantai ler 'pu yau' gak. and pas2 diorg tau ler yg akak ni x faham sepatah haram pon diorg ckp...hehehe

Akak bg award kak ain..
comel dah page ni...
tgk lah kat blog akak ok...
daa :D

cik blink blink said...

ok.....tq...